Rysk litteraturhistoria: Anteckningar från källarhålet av Fjodor Dostojevskij

Titel
Anteckningar från källarhålet som prolog till Fjodor Dostojevskijs stora romaner: En analys av nya berättartekniska grepp som Dostojevskij utvecklar i Anteckningar från källarhålet

Presentation

1849 dömdes Dostojevskij till döden av politiska skäl. Han umgicks i ett sällskap med liberala ideal som ansågs farligt. Strax innan avrättningen skulle utföras blev han dock benådad, och istället skickad till Sibirien under fyra år för arbete på straffkoloni, samt att han blev tvungen att utföra militärtjänst fram till år 1859. Anteckningar från källarhålet som publicerades 1864 är ett av de tidigare verken som Dostojevskij skrev efter denna tiden, och verket markerar en tydlig vändning i hans författarkarriär. Tidigare hade Dostojevskij anslutit sig till upplysningens och romantikens ideal, förnuftet och tron på det sköna och upphöjda, men i Anteckningar från källarhålet blir dessa ideal ofta förlöjligade och istället framträder mer tvivel, cynism, och existentiell djupdykning. Den nya tonen i berättandet framträder också i Dostojevskijs senare mer kända verk som Brott och straff (1866), Idioten (1868) och Bröderna Karamazov (1879-1880) och med anledning av det har Anteckningar från källarhålet blivit kallad en prolog till dessa verk.

I denna PM kommer det presenteras drag i berättartekniken som utgör denna vändning i Dostojevskijs författarskap. Ett drag är att tonvikten i berättandet skiftar från en litterär framställning till presentationen av idéinnehåll. Här är det Dostojevskij filosofen som presenterar sig, och gör anspråk på en plats i en filosofisk arena. Ett annat drag är att Dostojevskij börjar använda mer av sig själv i berättandet och vågar vara brutalt ärlig. Dostojevskij skriver rakt ut det smutsiga och skamliga där andra tillämpar självcensur. Han går på djupet och vågar uttrycka obekväma sanningar, vilket visas exempel på i Anteckningar från källarhålet.

Hela texten i PDF-format

Anteckningar från källarhålet som prolog till Dostojevskijs stora romaner

Relaterade länkar

C-uppsats i litteraturvetenskap: “Anteckningar från källarhålet”, Bachtin, karnevalen och menippén

This entry was posted in 1. Senaste inlägg (alla kategorier), 3. Studier, 4. Litteratur. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/1/2/4/davidholmberg.se/httpd.www/skrivarkiv/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *