Bridge Over Troubled Water

Inatt drömde jag att jag var på en släktträff. Mitt i allt kom jag på att jag ville ha frågesport, eller kalla det att berätta en gåta. Så jag berättade om att i staden där vi är uppväxta finns det två statyer tillägnade Simon & Garfunkel-låtar. Vilken den första statyn var förstod jag skulle bli lätt att gissa. Jag berättade om en staty utanför bibliotekets huvudentré, som stod upphöjd, som solen ofta glänste på så det blänkte. Flera fattade snabbt vad det handlade om och ropade nästan i mun på varandra rätt svar.

Sen skulle jag berätta om den andra statyn. I ett ögonblick slog det mig att det var ju inte bara två statyer tillägnade låtar, utan betydligt fler än så placerade på olika ställen. Men det var just en särskild som jag ville beskriva. Den stod i så tydlig kontrast till statyn utanför biblioteket. Jag beskrev en staty som inte alls stod i solen, som var på en plats där folk inte brukade passera, en staty som hade stundom blivit bortglömd och dåligt vårdad (ni vet kanske hur det kan se ut när en staty börjar korrodera). Det var som upplagt för att bygga upp en dramaturgisk spänning, och jag kände att jag hade lyckats få publiken med mig. Kanske till och med för bra, för jag förstod att detta var på väg att bli en mörk historia. Vad har man för rätt att berätta något obehagligt? Och en del av det hela var att jag inte visste själv hur det skulle sluta. Jag visste själv ännu inte svaret på frågan.

En partner till någon i familjen kommenterade med skepsis om min tveksamhet att jag ju annars brukar veta, men att jag här såg osäker ut. Ett syskonbarn insisterade då på att jag visste denna gång också. Vad det var för plats jag hade beskrivit kunde jag komma på ganska snabbt. Ett litet område i utkanten av gården där jag växte upp som barn, vid en jordkällare bakom uthuset, under ett stort träd där gräset aldrig klipptes, nära en skogsdunge i anslutning till den stora skogen. Men jag visste då inte direkt vad det här var för låt.

När jag vaknade på morgonen försökte jag få rätsida på saken. Allt är ju inte så logiskt med drömmar. Med viss förenkling skulle kunna uttryckas så här: Vilken var låten utanför biblioteket? Bridge Over Troubled Water. Vilken var låten bakom uthuset? Bridge Over Troubled Water. Det stämde också överens med något annat som jag kom att tänka på. Vilken låt spelades på min mammas bröllop? Bridge Over Troubled Water. Vilken låt spelades på min mammas begravning? Bridge Over Troubled Water.

This entry was posted in 1. Senaste inlägg (alla kategorier), 2. Betraktelser. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/1/2/4/davidholmberg.se/httpd.www/skrivarkiv/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *